Sıkça Sorulanlar


Hayır. Mimari proje uygulama sonrasında çeşitli sebeplerle ve tarihlerde değişebildiği için yerinde ölçümlerin yapılması gerekmektedir.
İstenilen ölçümleri istenen hassasiyette ölçebilecek cihazları istediğiniz bir firmadan temin edebilirsiniz.
Yangın merdiveni, yangın güvenlik holü ve asansör gibi mahallere OS kodu altında 1000-1001-1002 gibi numaralandırma yapılır. Kullanıcı sirkülasyon alanlarına OS şeklinde kod verilecektir.
Şaftların hiç birinde kodlama işleminin yapılmasına gerek yoktur.
Lojman ve yurtlara ait karakteristikler yazılımda bulunmaktadır. Lojmanlarda arzu edilirse karakteristiklerin içinde yer alan “toplam metrekare” seçilerek toplam metrekare bilgisinin girilmesi de yeterli olmaktadır.
Bilgisayar laboratuvarı, eğitim fonksiyonunun bir alt fonksiyonu (EL) olarak sistemde mevcuttur. Diğerleri ise “diğer ana fonksiyonun altında diğer alt fonksiyonunun (OX)” karakteristiği olarak yer almaktadır.
Birden fazla merdivenin bulunduğu binalarda düşey düzlemde zemin katta uygulanan numaralandırma aynı hizada devam etmelidir. Tek merdiven mevcut ise merdivenden çıkışta solda bulunan ilk odadan başlanarak numaralandırma yapılmalıdır. Bodrum katlarda insan sirkülasyonu esas olarak merdivenden sağlanıyorsa numaralandırma işlemi merdiven baz alınarak yapılmalıdır (garajlar gibi tali girişler göz önüne alınmaz).
Bu binalara ilişkin ölçümlerin yapılması gerekir. Projesi olmayan binaların mimari taslak projelerinin pdf formatında sisteme yüklenmesi gerekir.
* ile belirtilmiş alanlar zorunlu alanlardır ve doldurulması gerekmektedir.
Ölçümler 2018-2019 eğitim-öğretim yılı Güz döneminde gerçekleştirilmelidir. Yaz okulu olan üniversiteler ölçüm cihazlarını temin ettiler ise ölçümlerine yaz döneminde başlayabilirler.
İç ortam cihazlarının temini 4 ile 6 hafta arasında sürmektedir.
İç ortam aydınlatma ölçümleri gün içerisinde istenilen saatte yapılabilir. Ancak daha kapsayıcı sonuçlar elde etmek amacıyla saat 09:00, 11:00, 14:00 ve 16:00 gibi gün içerisinde farklı zamanlarda ölçümler gerçekleştirilerek ortalamalarının otomasyona girilmesi yeterlidir.
İç ortam gürültü ölçümleri gün içerisinde istenilen saatte yapılabilir. Daha kapsayıcı sonuçlar elde etmek amacıyla saat 09:00, 11:00, 14:00 ve 16:00 gibi gün içerisinde farklı zamanlarda ölçümlerin gerçekleştirilerek her bir ölçüm değerinin otomasyona girilmesi yeterlidir. Gürültü ölçümleri sırasında mekanın boş olması gerekmektedir.
Dersliklerin iç ortam sıcaklık ölçümleri gün içerisinde istenilen saatte yapılabilir. Ancak ölçümlerden daha kapsayıcı sonuçlar elde etmek amacıyla gün içerisinde dersliklerin kullanıldığı dört faklı zamanda ölçümlerin gerçekleştirilerek ortalamalarının otomasyona girilmesi yeterlidir.
Dersliklerin iç ortam nem ölçümleri gün içerisinde istenilen saatte yapılabilir. Ancak ölçümlerden daha kapsayıcı sonuçlar elde etmek amacıyla gün içerisinde dersliklerin kullanıldığı dört faklı zamanda ölçümlerin gerçekleştirilerek ortalamalarının otomasyona girilmesi yeterlidir.
Dersliklerin iç ortam karbondioksit ölçümleri gün içerisinde istenilen saatte yapılabilir. Ancak ölçümlerden daha kapsayıcı sonuçlar elde etmek amacıyla gün içerisinde dersliklerin kullanıldığı dört faklı zamanda ölçümlerin gerçekleştirilerek ortalamalarının otomasyona girilmesi yeterlidir.
Kullanıcı tanımlama üniversite yetkilisi tarafından Tanımlamalar->Kullanıcılar sayfasından yapılmaktadır. Kullanıcılar Üniversite Yetkilisi, Bina Veri Girişi Yetkilisi, Bina Veri Görme Yetkilisi, Ders Programı Yetkilisi şeklinde kategorilere ayrılmıştır. Bu kategorilerden birisi seçilerek kullanıcı kaydı yapılacaktır. Kullanıcı kaydı yapıldıktan sonra DETAY bağlantısına tıklanarak Şifre Üret ve Mail At butonu tıklanarak kişiye şifre gönderilebilir. Bina Veri Girişi Yetkilisi tanımlandıktan sonra hangi binalara yetkili olduğu ise Bina Kullanıcısı Yetkilendirme sayfasından kişiye bina atanarak istenilen binalara yetki verilecektir.
Yerleşke Silme işlemi için öncelikle yerleşke binalarına mekan tanımlaması yapılmış ise mekanlar silinecektir. Mekanlar silindikten sonra Binalar silinecektir. Binalar silindikten sonra yerleşke silme işlemi yapılacaktır.
Binaya mekan tanımlaması yapılmış ise mekanlar silinecektir. Mekanlar silindikten sonra Bina silinecektir.
Mekan silmek için mekan açılır kutucuktan seçilerek Listeleme işlemi yapılır ve Sil butonuna tıklanarak silme işlemi yapılır.
Kullanıcı sisteme giriş yaptıktan sonra Tanımlamalar->Şifre Yenileme sayfasından yeni şifresini girerek şifre değiştirme işlemi yapar. Eğer şifre unutuldu ise Giriş sayfasında Şifremi Unuttum sayfasına giderek mail adresine aktivasyon kodunu gönderir. Mail adresine gelen aktivasyon bağlantısı tıklanarak şifre değiştirme sayfasından değişiklik yapılır.
Mekan Kod ve Adı sistem tarafından otomatik oluşturulmaktadır. Mekan kod ve adını oluşturmak içim Yerleşke->Bina seçim işlemi yapılır. Mekan Ana Fonksiyonu-Alt Fonksiyonu ve Karakteristiği, Kat seçilir ve Mekan numarası yazılarak Mekan Kod ve Adını Oluştur butonuna tıklanır.
Mekan kod ve adını oluşturmak için Yerleşke->Bina seçim işlemi yapılır. Mekan Ana Fonksiyonu-Alt Fonksiyonu ve Karakteristiği, Kat seçilir ve Mekan numarası, Bölünen Mekan Kodu (A,B,C,1,2 vb.) yazılarak Mekan Kod ve Adını Oluştur butonuna tıklanır.
Ders Programları 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz dönemi girilecektir. Tarafınızdan verilen yetkilendirme ile bölüm sekreterleri veya öğrenci işleri personeli tarafından veya web servisleri aracılığı ile veriler aktarılacaktır.
Bina tanımı yapılabilmesi için öncelikle Yerleşke Tanımı yapılmalıdır. Yerleşke tanımlı ise Binanın Adı, Binanın kısa adı, Ana fonksiyonu seçilerek Kaydetme işlemi yapılır. Birden fazla bina oluşturulacak işe “Yeni Kayıt Oluştur” butonuna tıklanmalıdır.
Bina Bilgileri-> Bina Tanımları-> Kat Planları sekmesinden Kat Seçilerek kata ait plan Dosya seçme işlemi yapılarak yüklenebilir.
En, Boy, Yükseklik, Kullanım Alanı, Hacim, Mülkiyet alanları, Pencere Alanı değerlerinin veri giriş formatı 30,55 şeklinde kesirli kısım virgül ile ayrılarak girilmelidir. Sistem nokta ile ayırmaya izin vermemektedir.
Sıcaklık, Gürültü, Nem, Karbondioksit ve Aydınlatma değerlerinin veri giriş formatı 30,55 şeklinde kesirli kısım virgül ile ayrılarak girilmelidir. Sistem nokta ile ayırmaya izin vermemektedir.